Študijski_krožek_ustvarjanje_z_glino.jpg

Regijski center za dezinstitucionalizacijo

Evropski dokumenti vse države članice EU zavezujejo, da razvijajo službe za oskrbo in pomoč v skupnosti, s podporo katerih lahko ljudje ostanejo doma in se jim ni treba preseliti v zavode ali domove. Vse premalo je znano, da je Slovenija druga najbolj institucionalizirana država v Evropi. Kljub temu se pri nas število kapacitet v posebnih zavodih in domovih ni zmanjšalo in obrnilo v smer oskrbe in pomoči v skupnosti, ampak se še nadaljuje trend gradnje domov. Situacija v letu 2020 v povezavi z epidemijo nam je potrdila, da so najbolj ogroženi, najmanj zaščiteni in najbolj izpostavljeni najhujšim zapletom in izidom ravno ljudje v institucijah.

Pisarna regijskega centra

V gradu Cmurek na Tratah odpiramo pisarno, ki je odprta za vse, ki potrebujete pomoč ali imate svojce, sorodnike, ki potrebujejo pomoč.

Veseli bomo, če nas pokličete ali po predhodnem dogovoru obiščete v naših prostorih v gradu Cmurek na Tratah.

Vsak delovni dan od 10. do 16. ure.

Prosimo vas, da nas pred obiskom pokličete zaradi možnega dela na terena.

Dosegljivost na telefonski številki: 070 655 063 (Simona Ratajc), vsak delovni dan od 9. do 17. ure.

Dosegljivost na elektronskem naslovu: simona.ratajc@muzejnorosti.eu

Aktualno dogajanje

Aktualno dogajanje na projektu lahko spremljate med našimi novicami, v rubriki RCDI.

O projektu

Namen

Da bi skupaj presegli razmere v Sloveniji, v gradu Cmurek na Tratah razvijamo Regijski center za dezinstitucionalizacijo. V prvem letu bomo sodelovali pretežno z ljudmi iz občin Šentilj, Apače in Sveta Ana.

Naš cilj je v enem letu raziskati in prepoznati, kakšne potrebe po pomoči in podpori imate občani v svojem domačem okolju. Ugotoviti želimo, kakšne oblike pomoči in kakšne storitve potrebujete občani in občanke, da lahko živite kvalitetno življenje v svojem domu, tudi takrat, ko se znajdete v takšni življenjski situaciji, da rabite pomoč drugih ljudi. To bomo ugotovili s pomočjo osebnih načrtov pomoči in podpore, ki jih bo izvajala izkušena socialna delavka.

Kaj želimo vzpostaviti?

​Na podlagi ugotovljenih potreb želimo v vašem domačem okolju vzpostaviti takšne oblike pomoči in podpore, ki vam bodo omogočali, da lahko ostanete doma, v svojem domu, hkrati pa vam bo omogočena  pomoč, ki jo potrebujete in ko jo potrebujete.

Komu želimo pomagati?

S kom bomo delali?

V prvem letu se bo projekt odvijal na območju občin Šentilj, Svete Ane in Apač.

Najprej bomo sodelovali z vami, občani in občanke, potem seveda tudi z občinami, župani, vsemi, ki se na občinah ukvarjajo s področjem razvoja in oskrbe ljudi. Sodelovali bomo tudi z vsemi službami v regiji, tako javnimi, kot tudi z društvi, da skupaj zgradimo mrežo služb, ki v skupnosti znamo delati skupaj.

Sodelavci

Simona Ratajc, univ. dipl. soc. del., izvajalka projekta

dr. Sonja Bezjak, direktorica Muzeja norosti

Darja Farasin, mag. medn. in dipl. stud., sodelavka Muzeja norosti

prof. dr. Vito Flaker, zunanji svetovalec

Financer projekta

Civic Europe, ki ga izvajata platformi MitOst in Sofia platform, financira ga Stiftung Mercator

logo_01.0ae8029abbf3.png

Prijavite se na novice

Če želite biti obveščeni o dogajanju pri nas, nam zaupajte svoj email naslov.

Vaš e-naslov bomo hranili za pošiljanje obvestil Muzeja norosti, teh podatkov ne bomo uporabljali v druge namene. V kolikor obvestil Muzeja norosti ne želite več prejemati, nam to sporočite na info@muzejnorosti.eu in vaš e-naslov bomo izbrisali iz našega seznama. Hvala za zaupanje.

V katerem jeziku želite prejemati novice

Thanks for submitting!